Fysionetty_8705_0Manuele Therapie Marsman 

De therapie met een extra dimensie

De Manuele Therapie Marsman is een specifieke onderzoek- en behandelingsmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom. Na jarenlange, nauwgezette waarneming is deze methode zowel theoretisch als praktisch ontwikkeld door Jaap Marsman (†) en de huidige docenten Ben Gelevert en Herman Leferink.

Bij de methode Marsman spelen driedimensionale voorkeursbewegingen een grote rol. Zo heeft het bijvoorbeeld gevolgen voor het bewegen van de wervelkolom dat u altijd zit met uw rechterbeen over uw linkerbeen geslagen (voorkeur) of dat u met de armen over elkaar altijd de linkerarm voor de rechter heeft (ook een voorkeur). De voorkeursbewegingen zijn geen probleem, als u ze door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld na een (onge)val of door het lang in één houding zitten niet meer zo kunt maken als u wilt wèl. Dan is er vaak geen sprake meer van ongestoord bewegen van de wervelkolom en onstaat een klacht.

Bij een klachtenpatroon is er sprake van een verminderde mobiliteit op een of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er daar een onbalans is ontstaan in de houding. De therapie bestaat nu in het opheffen van deze onbalans door middel van een uiterst subtiele en gerichte mobilisering, waardoor de patiënt weer komt tot een voor hem zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen. De benadering is onafhankelijk van de pathologie (ziektebeeld) die aan de functiebeperking ten grondslag ligt.

Door zijn zeer gerichte en subtiele gedoseerde uitvoering van de mobilisering, aangepast aan de presentie en klachten van de patiënt, is de methode M.T.M. geschikt voor iedereen.